Metal işleme makinaları ve detayları

Bugün evimizde, iş yerimizde, fabrikamızda, caddede, sokakta her yerde metal malzemeden yapılmış çok değişik ürünler mevcuttur. Bu malzemeler mutlaka bir işletmede birileri tarafından ekip ve ekipmanlar kullanılarak imal edilmektedir. Bunun için de makineler kullanılmaktadır.

Mobilyaların ayak kısımlarında, tezgahlarda, makinelerde, devasa araçlarda mutlaka metaller kullanılmakta ve bu metallerde çok değişik işlemler yapılmaktadır. Fabrikaların tezgahlarında kullanılan ve metalin şeklinde önemli değişiklikler sağlayan metal işleme makinaları, bükme grubu makinalar, kesme grubu makinalar ve delme grubu makinalar olarak 3 ana başlık altında toplanabilmektedir. Bu başlıkların alt başlıklarında değişik ekip ve ekipmanlar(torna, freze, cnc vs.) girmektedir.

TÜRKİYE MAKİNA İMALATINDA HANGİ AŞAMADA?

Günümüzde gelişen sanayi teknolojileri ve çağa ayak uydurma mecburiyeti sayesinde ülkemizde hem makine imalatı hem ağır sanayi imalatı hem günlük kullanım araç gereç imalatı sayesinde Türkiye sanayisi üst hedefleri yakalamış durumdadır. Bu da dışa bağımlılığımızı azaltarak kendi imalatımızı kendimiz yapma konusunda başarılı olduğumuzu göstermektedir.

PEKİ, BU MAKİNALARI KİM KULLANMALI?

Sanayi işletmelerinde yüksek maliyetli amortisman gideri olan bu makinalar, bakım ve onarım gereksinimi yüksek maliyet kalemleri yüklemektedir firmalara. Bunun için kalifiye eleman tarafından çalıştırılması zorunlu olan bu makinaların başında teknik, endüstri meslek lisesi veya meslek okulu mezunları istihdamı yararlı olacaktır. Ayrıca bu makinaların başında belge sahibi iş görenlerin olması hem makinelerin doğru kullanılması açısından hem de arızanın giderilmesi açısından önem arz etmektedir.

Bugün çok küçük parçaların işlenmesinde, büyük parçaların birleştirilmesi için vida yerlerinin açılmasında, parçalara değişik şekil verme işlemlerinin yapılmasında ve istediğimiz büyüklüklerde parça elde etmede kullanacağımız işleme makinaları ülkemizde üretilirse ve bu makineleri kullanmada kalifiye eleman ihtiyacı karşılanırsa gelecek yıllarda makine ihtiyacında dışa bağımlılığımız ortadan kalkacaktır.